impressie

Wijngoed “Finca La Serrata”

Het wijngoed van Francisco Gomez (Finca La Serrata) is gelegen bij Villena, in de provincie Alicante.  In een prachtige vallei te midden van weelderige groene hellingen en imposante bergen, afgewisseld met droge rivierbeddingen en glooiende heuvels. Het ligt in het binnenland van de Middellandse Zee, op 700 meter boven de zeespiegel en heeft een microklimaat dat al eeuwen perfect geschikt is voor de teelt van druiven en olijfbomen.

In de oudheid werd hier de wijnbouw beoefend door Iberiërs, Kelten en Romeinen. Later kwamen de Moren die het gebied zo succesvol ontwikkelden dat zij de leveranciers werden van wijnen aan de Castiliaanse Kroon die vervolgens de wijnen, waaronder de beroemde Alicante Fondillón, introduceerden in de Nieuwe Wereld.

Op het 3.500 hectare tellende landgoed van Francisco Gomez vind je duizend jaar oude olijfbomen en oude Monastrell wijnstokken maar ook mediterrane bossen, pijnbomen en groenblijvende eiken. Van deze 3.500 hectare zijn ruim 1.000 hectare in gebruik voor wijnbouw (ruim 300 hectare) en olijventeelt (700 hectare).

De belangrijkste variëteit, de Monastrell druif, neemt met wijnstokken van ruim 30 jaar oud 60 hectare voor haar rekening. De overige (niet inheemse) variëteiten zijn Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot, Red Grenache, Graciano, Verdejo en de Sauvignon Blanc.

  

algo de mi dentro de cada botellaimpressie

Ecologische productie volgens aloude, plaatselijke methodes

Het pad naar de kwaliteit van de wijn begint in de wijngaard.  De wijnstokken worden behandeld  volgens milieuvriendelijke en toegestane methoden  en volgens de strikt vereiste regels die horen bij de organische wijnteelt.

Het Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), de autoriteit die belast is met controle en certificering van ecologische productie, heeft een licentie afgegeven betreffende de ecologische productie van de wijnen en de olijfolie.

De afgelopen jaren is het team van Francisco Gomez erin geslaagd de aloude, plaatselijke methodes van het maken van wijn en olijfolie te behouden maar wel met de meest moderne technologie. Zo zijn ze er in geslaagd om hun manier van werken aan te laten sluiten bij de historie van het wijnmaken en de wijngaard, maar passend in deze tijd. 

 

 

 

 

Bodegas Bocopa

Bodegas Bocopa is een coöperatieve Bodega gevestigd in Petrer in de provincie Alicante. Sinds haar bestaan heeft het bedrijf wijnen geproduceerd onder eigen merk, allemaal vol met karakter. Vandaag de dag produceert, bottelt en vermarkt Bodegas Bocopa 60 procent van de totale productie wijnen uit Alicante (Vinos de Alicante). Bodegas Bocopa is daarmee een leidende speler in de provincie Alicante en de deelstaat Valencia in zijn totaliteit. Vele wijnen van de Bodega hebben de hoogste waarderingen ontvangen van zowel nationale als internationale wijn criticasters, en hebben meer dan 250 prijzen in de wacht gesleept in ‘s werelds meest prestigieuze wijn competities.

Bodegas Bocopa heeft continu oog voor het belang van de wijnstokken in het wijn productie proces en werkt in het veld dan ook nauw samen met de 6 geassocieerde wijngoeden, de Cañada, Castalla, Ibi, La Romana, Petrel en Sax coöperatieve bodegas.

 

“Bocopa will continue to take on challenges in the future, aware that the recipe for success is a blend of an exceptional coupage, a generous dose of business culture and a dash of the need for constant renewal. With basic products like these it is almost impossible not to achieve a great wine” (Andrés Pérez Albert Chairman of Bocopa)